Sałatka! Sałatka! Sałatka! Uwielbiam je! Jest to prosty i szybki sposób na przygotowanie czegoś dobrego do jedzenie a można ją stworzyć w sumie z czego się tylko chce! Niektórym może się ona kojarzyć tylko z dużą ilością sałaty i niczym więcej. Jak się tym najeść?? A no można! :)
Dzisiaj chciałam przedstawić Wam jedną z opcji przygotowania sałatki którą robię sobie dość często. Do dzieła!!
Składniki:
- Kapusta pekińska 80g - około ćwiartka,
- Pomidorki koktajlowe ok 52g - 4szt.,
- Rzodkiewka ok 52g - 4szt.,
- Cebula czerwona ok 20g,
- Papryka czerwona (ale można użyć również zielonej bądź jakiekolwiek innej - wedle uznania) ok 35-40g,
- Brokuły 70g,
- Ser typu feta 60g,
- Słonecznik łuskany 15g.
Ja poprzestałam na takich składnikach jednak można przygotować do tego na szybko również jakiś sos np. vinegret - jednak pamiętajcie że będzie to dodatkowe źródło tłuszczy! :)
Sposób przygotowania:
- Myjemy wszystkie warzywa.
- Siekamy kapustę pekińską.
- Kroimy w kostkę paprykę, rzodkiew cebulę.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki.
- Brokuły kroimy na mniejsze kawałki - dowolnie tak aby nie były zbyt duże.
- Ser feta kroimy w kostkę i dorzucamy do sałatki jako przed ostatni składnik.
- Na sam koniec posypujemy całą sałatkę słonecznikiem łuskanym.
Kiedy już mamy wszystko gotowe przekładamy składniki na jedną miseczkę w dowolnej kolejności ja jednak zawsze na sam spód daję kapustę - później i tak wszystko można wymieszać. Szykujemy szklankę wody z cytryną zabieramy ze sobą widelec i możemy zacząć jeść naszą sałatkę! :)
Przedstawię Wam jeszcze jak to się przekłada na kalorie i podział makroskładników:
- około 265 kcal
- białko 13g
- węglowodany 13g
- tłuszcze 18g
Jak wiecie większość osób nawet nie patrzy na kaloryczność warzyw - bo nie ma po co mają one ją dość niską. Dlatego w tej sałatce tak naprawdę kluczową rolę jeśli chodzi o źródło kalorii odgrywa ser typu feta dostarcza on najwięcej tłuszczy i nieco mniej białka.
SMACZNEGO!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz