wtorek, 23 lutego 2016

Carrot cake

Jedzenie to zdecydowanie mój ulubiony temat pewnie dlatego że kocham jeść tak samo jak spać i czytać książki! Jak sam tytuł wskazuje dzisiejszy post będzie o cieście marchewkowym które ostatnio upiekłam i które wyszło mega mega pyszne :) Z racji tego, że pilnuje tego co jem będzie to przepis z prostymi zamiennikami powiedzmy że dietetyczne :)

Oto składniki których potrzebujecie:
  • ciasto:
- marchew 500g (ja wykorzystałam 4.5 marchewki)
- płatki owsiane górskie 150g (około 1.5 szklanki)
- jajka 4szt.
- miód 2 łyżki
- cynamon 1-2 łyżeczki
- olej kokosowy 1.5 łyżki
- szczypta soli
- orzechy włoskie 70g
- proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
  • krem:
- serek philadelphia light 125g (1 opakowanie)
- miód 2 łyżki
- aromat waniliowy 0.5 łyżeczki  albo nawet i mniej - pamiętajcie że jest on dość mocny :)

Dodatkowo możecie posypać ciasto startą marchewką bądź tak jak ja płatkami migdałów (50g). Wiem że są one dość kaloryczne i jeśli miałoby być to ciasto fit na 100% to powinnam z nich zrezygnować jednak bez przesady! :D Akurat płatki migdałów uwielbiam i według mnie idealnie one pasują zarówno do ciasta jak i do kremu :)

 A teraz do dzieła! Czyli co i jak, po kolei sposób przygotowania:
  1. Marchew oczywiście myjemy, obieramy a następnie trzemy na tarce o małych oczkach.
  2. Płatki owsiane mielimy na mąkę najlepiej za pomocą blendera.
  3. Oddzielamy białka od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną piankę z odrobiną soli.
Teraz bierzemy miskę w której chcemy wszystkie składniki mieszać i:
  1. Przekładamy ubite białka oraz dodajemy żółtka. Mieszamy do momentu aż się połączą ze sobą.
  2. Dodajemy średnimi porcjami startą marchew.
  3. Również średnimi porcjami przesypujemy zblendowane płatki owsiane.
  4. Dodajemy cynamon oraz proszek do pieczenia.
  5. Orzechy należy rozdrobnić jak najbardziej się da np. za pomocą tłuczka albo wałkiem :) Następnie dodać do masy.
  6. Na koniec dodajemy miód oraz olej kokosowy.
 

Gotową masę przekładamy na blachę do pieczenia którą wcześniej smarujemy lekko również olejem kokosowym i wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli wszystko już jest gotowe to nagrzewamy piekarnik i wkładamy ciasto na godzinę aby piekło się w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie zostawiamy go jeszcze w wyłączonym piekarniku na jakieś 10 minut. A później odstawiamy na bok i czekamy aż wystygnie. W między czasie można zrobić krem który zostanie położony na wierzch ciasta.

Krem jest bardzo prosty do przygotowania :) Wystarczy przełożyć serek do miseczki dodać do niego miód oraz aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Po nałożeniu go na ciasto wystarczy posypać migdałami i gotowe! :) Można się zajadać przy filiżance kawy! :)

 
 
A teraz spójrzmy na ciasto pod kątem kalorii i makroskładników :) Podzieliłam ciasto na 9 kawałków i werdykt kaloryczny przedstawia się następująco:
  • około 227 kcal (170 kcal bez kremu)
  • 8.6g białka (6.6g bez kremu)
  • 16.3g węglowodanów (14.9g bez kremu)
  • 12.8g tłuszcze (8.8g bez kremu)
Pamiętajcie jednak że kaloria kalorii równa nie jest! :) W tym cieście mamy dobre źródło węgli którymi są płatki owsiane natomiast dobrym źródeł tłuszczy są orzechy włoskie. 
Więc jeden czy dwa kawałeczki przepysznego, pożywnego ciasta z pewnością w ciągu dnia nam nie zaszkodzi! :)

A Wy jakie macie przepisy na ciasto marchewkowe? :)

2 komentarze:

  1. Na jakiej blaszce/formie piekłaś? O jakich wymiarach? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Blaszka ma wymiary 24x24 cm:)

    OdpowiedzUsuń