Jedzenie to zdecydowanie mój ulubiony temat pewnie dlatego że kocham jeść tak samo jak spać i czytać książki! Jak sam tytuł wskazuje dzisiejszy post będzie o cieście marchewkowym które ostatnio upiekłam i które wyszło mega mega pyszne :) Z racji tego, że pilnuje tego co jem będzie to przepis z prostymi zamiennikami powiedzmy że dietetyczne :)
Oto składniki których potrzebujecie:
- ciasto:
- płatki owsiane górskie 150g (około 1.5 szklanki)
- jajka 4szt.
- miód 2 łyżki
- cynamon 1-2 łyżeczki
- olej kokosowy 1.5 łyżki
- szczypta soli
- orzechy włoskie 70g
- proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
- krem:
- miód 2 łyżki
- aromat waniliowy 0.5 łyżeczki albo nawet i mniej - pamiętajcie że jest on dość mocny :)
Dodatkowo możecie posypać ciasto startą marchewką bądź tak jak ja płatkami migdałów (50g). Wiem że są one dość kaloryczne i jeśli miałoby być to ciasto fit na 100% to powinnam z nich zrezygnować jednak bez przesady! :D Akurat płatki migdałów uwielbiam i według mnie idealnie one pasują zarówno do ciasta jak i do kremu :)
A teraz do dzieła! Czyli co i jak, po kolei sposób przygotowania:
- Marchew oczywiście myjemy, obieramy a następnie trzemy na tarce o małych oczkach.
- Płatki owsiane mielimy na mąkę najlepiej za pomocą blendera.
- Oddzielamy białka od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną piankę z odrobiną soli.
- Przekładamy ubite białka oraz dodajemy żółtka. Mieszamy do momentu aż się połączą ze sobą.
- Dodajemy średnimi porcjami startą marchew.
- Również średnimi porcjami przesypujemy zblendowane płatki owsiane.
- Dodajemy cynamon oraz proszek do pieczenia.
- Orzechy należy rozdrobnić jak najbardziej się da np. za pomocą tłuczka albo wałkiem :) Następnie dodać do masy.
- Na koniec dodajemy miód oraz olej kokosowy.
Gotową masę przekładamy na blachę do pieczenia którą wcześniej smarujemy lekko również olejem kokosowym i wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli wszystko już jest gotowe to nagrzewamy piekarnik i wkładamy ciasto na godzinę aby piekło się w temperaturze 170 stopni. Po tym czasie zostawiamy go jeszcze w wyłączonym piekarniku na jakieś 10 minut. A później odstawiamy na bok i czekamy aż wystygnie. W między czasie można zrobić krem który zostanie położony na wierzch ciasta.
Krem jest bardzo prosty do przygotowania :) Wystarczy przełożyć serek do miseczki dodać do niego miód oraz aromat waniliowy i dokładnie wymieszać. Po nałożeniu go na ciasto wystarczy posypać migdałami i gotowe! :) Można się zajadać przy filiżance kawy! :)
A teraz spójrzmy na ciasto pod kątem kalorii i makroskładników :) Podzieliłam ciasto na 9 kawałków i werdykt kaloryczny przedstawia się następująco:
- około 227 kcal (170 kcal bez kremu)
- 8.6g białka (6.6g bez kremu)
- 16.3g węglowodanów (14.9g bez kremu)
- 12.8g tłuszcze (8.8g bez kremu)
Pamiętajcie jednak że kaloria kalorii równa nie jest! :) W tym cieście mamy dobre źródło węgli którymi są płatki owsiane natomiast dobrym źródeł tłuszczy są orzechy włoskie.
Więc jeden czy dwa kawałeczki przepysznego, pożywnego ciasta z pewnością w ciągu dnia nam nie zaszkodzi! :)
A Wy jakie macie przepisy na ciasto marchewkowe? :)
Na jakiej blaszce/formie piekłaś? O jakich wymiarach? :)
OdpowiedzUsuńBlaszka ma wymiary 24x24 cm:)
OdpowiedzUsuń