niedziela, 28 lutego 2016

Smoothie's time

Dzisiaj chciałam Wam zaproponować dwa przepisy na przepyszne witaminowe koktajle owocowe :) Zainspirowałam się przepisami zamieszczonymi na stronie Tesco - smaczna strona. Możecie tam znaleźć mnóstwo fajnych pomysłów na posiłki i napoje.
 A oto dwie opcje na które ja się skusiłam:

1. Koktajl ze szpinakiem

Zapewne wiele osób już zna to połączenie, które jest bardzo proste i szybkie do wykonania. 
Składniki jakie potrzebujemy to: 
  1. Szpinak 50g,
  2. Kiwi 4szt,
  3. Grejpfrut 2szt,
  4. Kostki lodu.

Z takiej porcji jak widzicie na zdjęciu udało się przygotować 3 szklanki napoju.
Sposób przygotowania:  
  1. Umyć szpinak i wrzucić do blendera.
  2. Obrać kiwi, pokroić w ćwiartki oraz wrzucić do blendera.
  3. Grejpfruty przekroić na pół i wycisnąć z nich sok. Jeśli nie posiadacie wyciskarki do owoców możecie dokładnie obrać grejpfruta ze skórki i wrzucić do blendera. Powstanie wtedy koktajl z dodatkową ilością miąższu :)
  4. Dodać kostki lodu wedle uznania.
 
 Jedna taka porcja dostarcza:
  • około 150.8 kcal
  • białko 3.20g
  • węglowodany 32.60g
  • tłuszcze 1.0g
Grejpfruty są jednymi ze zdrowszych owoców. Wzmacniają one naszą odporność, dostarczają witaminę C, przyśpieszają również przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczów i oczyszczają dodatkowo organizm. Ponadto mają bardzo niski IG - indeks glikemiczny :)  

2. Koktajl owsiany z mlekiem migdałowym

Tego przepisu akurat byłam ciekawa ponieważ samemu należy wykonać "mleko migdałowe". Poniższy przepis został troszkę zmieniony niż oryginalny proponowany przez zespół Tesco dlatego dorzucam tutaj link na ich stronę: Koktajl owsiany z mlekiem migdałowym, bananami i malinami
Przed wykonaniem należy się wcześniej odpowiednio zaopatrzyć w składniki takie jak:
  1. Płatki owsiane 100g
  2. Banany 2szt.
  3. Borówki amerykańskie 125g (lub dowolny inny owoc np. maliny, jagody, truskawki)
  4. Miód 2 łyżki
  5. Migdały 150g
  6. Litr wody mineralnej niegazowanej
  7. Kostki lodu
  8. Płatki migdałów - dowolna ilość
  
Z wyżej wymienionych produktów wyszły mi 4 porcje.
Przygotowania należy zacząć od wykonania mleka migdałowego, oto co należy zrobić:
  1. Migdały moczyć przez 12 godzin w wodzie.
  2. Po 12 godzinach migdały przełożyć do blendera i zalać czystą wodą mineralną niegazowaną.
  3. Nastawić blender na maksymalne obroty i miksować.
  4. Na sicie kuchennym umieścić np kawałek pieluchy i przelać zawartość blendera tak aby oddzielić powstałe mleko od zmiksowanych migdałów. (Zgodnie z tym co jest napisane na stronie Tesco takie mleko można przechowywać w butelce przez 48 godzin.) 
  
Kiedy mamy przygotowane już mleko możemy rozpocząć wykonywanie koktajlu:
  1. Do blendera przesypujemy płatki owsiane.
  2. Obieramy banany i dorzucamy je.
  3. Dodajemy dwie łyżki miodu.
  4. Dosypujemy połowę drugiego owocu - w moim przypadku były to borówki.
  5. Dolewamy mleko.
  6. Dodajemy kostki lodu.
  7. Blendujemy.
Płatkami migdałów posypałam górę koktajlu i do szklanki dorzuciłam kilka całych borówek.

 
Jedna taka porcja dostarcza:
  • około 327.1 kcal
  • białko 9.70g
  • węglowodany 40.0g
  • tłuszcze 15.3g
Ciężko powiedzieć który z nich jest lepszy ponieważ zdecydowanie się różnią. Mnie smakowały oba tak samo! Żałowałam że tak szybko się skończyły :) Na pewno jeszcze je sobie kiedyś przygotuję. Ale mam zamiar przetestować kilka przepisów ze strony  Tesco - smaczna strona
A może Wy znacie jakieś fajne przepisy na koktajle bądź owocowe musy? :)

1 komentarz:

  1. Pierwszy wygląda naprawdę apetycznie!

    https://strong-power.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń